Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Strona główna > Nadzór sanitarny > Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
- Zadania Oddziału
Poradnik prowadzenia dobrowolnego monitoringu pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów w ramach kontroli wewnętrznej (681.67 KB)
Rejestracja i zatwierdzanie zakładów (83.32 KB)
Wskazówki do interpretowania przepisów art. 11, 12, 17, 18, 19 oraz 20 rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (580.93 KB)
Optymalne warunki przechowywania i transportu jaj spożywczych (196.65 KB)
Poradnik konsumencki „Co warto wiedzieć o suplementach diety” (929.87 KB)
Ulotka „Znakowanie żywności” oprac. przez WSSE w Łodzi (78.75 KB)
„Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością” oprac. na zlecenie Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywnosci (DG SANTE) Komisji Europejskiej (756.05 KB)
- Informacja dla plantatorów i punktów skupu owoców i warzyw
- Informacja dla producentów kiełków i nasion do kiełkowania
Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, oprac. przez Główny Inspektorat Sanitarny (565.15 KB)
- Informacje dla importerów żywności - zmiana przepisów dot. importu żywności pochodzenia niezwierzęcego