Oddział Laboratoryjny Przygotowania Podłoży
Kierownik Oddziału Laboratoryjnego Przygotowania Podłoży: mgr inż. Jolanta Skalska
Oddział stosuje do produkcji sypkie/granulowane podłoża, o udokumentowanej jakości, posiadające certyfikaty jakości producenta.
Produkowane pożywki służą do:
- ożywiania uszkodzonych bakterii cechujących się małą aktywnością fizjologiczną,
- przechowywania szczepów bakteryjnych,
- namnażania bakterii,
- badania właściwości fizjologicznych bakterii,
- izolowania bakterii z różnego materiału,
- określania liczby bakterii,
- identyfikacji mikroorganizmów,
- określania wrażliwości mikroorganizmów na substancje antybakteryjne.
Przeprowadza kontrolę produkowanych podłóż bakteriologicznych obejmującą:
- szczegółową kontrolę jakości szczepami wzorcowymi w stosunku do każdej nowo użytej serii suchej pożywki,
- ogólną kontrolę każdej wyprodukowanej pożywki, obejmującą sprawdzenie: cech zewnętrznych, pH, jałowości.
Współpraca z klientem
1. Wykonanie podłóż bakteriologicznych odbywa się na podstawie: zlecenia, umowy-zlecenia, umowy – rocznej. W przypadku podpisania z klientem umowy długoterminowej (tzw. Umowy Rocznej) realizacja umowy odbywa się w ramach zleceń cząstkowych.
2. Zlecenia przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godzinach od 730 do 1500.
3. Termin realizacji zlecenia uzgadniany jest z klientem. Ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia, jakim są podłoża bakteriologiczne (wymagana kontrola jałowości), minimalny termin realizacji to trzy dni robocze od zamówienia do wydania przedmiotu zamówienia.
4. Klient decyduje o sposobie detalizacji zamawianego podłoża, dostarczając wraz z zamówieniem jałowe opakowania (butelki, kolby, płytki Petriego, probówki).
5. Na życzenie klienta do partii podłoża dostarczany jest certyfikat kontroli jakości.