90-046 Łódź, ul. Wodna 40, tel.: +48 42 25 36 200, e-mail: wsselodz@pis.lodz.pl

AKTUALNOŚCI

11 lipca 2018
Bezpieczna żywność latem

Zatrucia pokarmowe to ostre i gwałtowne dolegliwości: nudności, ból brzucha, wymioty, biegunka, wysoka temperatura. Objawy te występują od kilku do kilkunastu godzin, najdłużej kilka dni, po spożyciu żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami lub toksynami. Najczęstrzą przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie z rodzaju Salmonella (w 2017 r. w woj. łódzkim 98,2% odnotowanych przypadków zatruć pokarmowych stanowiły właśnie zatrucia salmonelozowe).

Produkty spożywcze, które w sezonie letnim mogą doprowadzić do zatruć pokarmowych, to zazwyczaj:

  • ciasta kremowe, torty, napoleonki, serniki produkowane „na zimno”, lody, desery,
  • sałatki jarzynowe, mięsne, jajeczne (zwłaszcza z majonezem), kaszanki, pasztety, salcesony, galaretki podrobowe, mięsne, jarzynowe,
  • mięsa i wyroby mięsne surowe (tatar), jaja, konserwy mięsne produkcji domowej.

 

Wakacje zdrowe, smaczne, bez komplikacji? Na pewno pomogą poniższe wskazówki:

  • Zwracaj uwagę na wygląd, zapach, smak oraz datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia sprzedawanej żywności.
  • Dokładnie sprawdzaj świeżość i jakość kupowanych warzyw i owoców – nie nabywaj tych z oznakami zepsucia, zapleśnienia czy ognisk gnilnych.
  • Sprawdzaj, czy oferowana żywność jest odpowiednio chroniona przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, np. za pomocą osłony przed owadami.
  • Nie kupuj lodów i innych produktów częściowo rozmrożonych.
  • Unikaj wyrobów zawierających krem, które przechowywane są poza urządzeniami chłodniczymi.
  • Kupując lody, ciastka z kremem i inne środki spożywcze w przydrożnych barach i restauracjach, zwracaj uwagę na stan sanitarno-higieniczny ww. punktów sprzedaży i zaplecza chłodniczego.
  • Nie kupuj mięsa, drobiu oraz ryb z niepewnego źródła (bez pewności o dokonanym badaniu weterynaryjnym), a także wtedy, gdy widoczne są objawy nieświeżości lub zepsucia (zmiany zapachu, barwy, konsystencji itp.).
  • Ogranicz do minimum czas transportu żywności od miejsca zakupu do domu (wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów).
  • Pamiętaj, by surowe mięso, drób i ryby jak najszybciej umieszczać w lodówce, w temperaturze nie wyższej niż 4°C.
  • Produkty zamrożone przechowuj w temperaturze poniżej -18°C. Raz rozmrożone nie mogą być zamrażane ponownie. Powinny być spożywane jak najszybciej lub od razu poddawane obróbce cieplnej.
  • Oddzielnie przechowuj surowce i produkty przeznaczone do bezpośredniego spożycia.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli umieszczana jest w lodówce.
  • Pamiętaj, że termin przydatności do spożycia odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych – po otwarciu, należy je spożyć możliwie jak najszybciej.
  • Produkty konserwowe (w puszkach i słoikach) należy przed spożyciem dokładnie sprawdzić pod kątem tzw. bombażu, wyraźnego uchodzenia gazu podczas otwierania, zmian zapachu, barwy, konsystencji i smaku.
  • Warzywa i owoce, przed obraniem, należy starannie umyć pod bieżącą wodą (warzywa okopowe szczotką). Po obraniu należy opłukać je ponownie, również pod bieżącą wodą.
  • Do mycia żywności używaj bezpiecznej wody, a w razie wątpliwości – przegotuj ją.
  • Jaja przed wybijaniem należy najpierw umyć, a następnie poddać dezynfekcji Jeśli mają być poddawane obróbce termicznej (gotowanie, smażenie), przed użyciem należy umyć je w ciepłej wodzie. Jeśli jednak będą dodawane do potraw spożywanych na surowo, przed użyciem należy poddać je dezynfekcji. W warunkach domowych jest to głównie dezynfekcja termiczna, polegająca na zanurzeniu jaj w wodzie o temp. powyżej 90°C przez 10 sek.
  • Pozostałości niezjedzonych potraw szybko studź i wstawiaj do lodówki.
  • Myj ręce przed wszelkimi czynnościami związanymi z przygotowywaniem żywności, przed posiłkami oraz po skorzystaniu z toalety.
  • Dbaj o czystość i porządek pomieszczeń, urządzeń i sprzętu służącego do przygotowywania i przechowywania żywności.

 

Zobacz także:

 5 kroków do bezpieczniejszej żywności (125.96 KB), oprac. przez WHO,

 Prawidłowy układ żywności w lodówce (456.75 KB), oprac przez NIZP-PZH,

 Jaja – co powinienieś wiedzieć (92.27 KB), oprac przez NIZP-PZH. 

facebookKąpieliskaBezpieczne wakacjeOstrzeżenia publiczneDopalaczeSzczepienia ochronneSzczepienia.infoOcena stanu sanitarnego woj. łódzkiego w 2017 r.ocena wodyBądź z nami, bądź bezpieczny