90-046 Łódź, ul. Wodna 40, tel.: +48 42 25 36 200, e-mail: wsselodz@pis.lodz.pl

AKTUALNOŚCI

14 marca 2018
Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli

12–18 marca to Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

Sól, czyli chlorek sodu, należy do najważniejszych czynników ryzyka wywołujących nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca czy raka żołądka. Spożycie soli przyczynia się również do nadwagi i otyłości, bo bardzo słone produkty i potrawy wzmagają pragnienie, a to z kolei powoduje, że pijemy więcej napojów, często tych, które są słodzone. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g (2000 mg sodu), co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. Według Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie statystyczny Polak spożywa dziennie 2–3 razy więcej soli niż przewidują zalecenia WHO.

Oprócz umiaru w soleniu – i w trakcie przygotowywania potraw, i podczas jedzenia – wskazane jest uważne czytanie etykiet na opakowaniach produktów i wybieranie żywności zawierającej niewielkie ilości soli. Tradycyjną sól można też zastępować dostępnymi na rynku solami niskosodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami.

Zobacz:

ulotkę  Jak ograniczyć sól w diecie? (217.59 KB) oprac. przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

  • Więcej o zdrowym stylu życia, w tym zdrowym odżywianiu, na stronie internetowej www.trzymajforme.pl
facebookOstrzeżenia publiczneGrypaSzczepienia ochronneSzczepienia.infoDopalaczeOcena stanu sanitarnego woj. łódzkiego w 2017 r.ocena wodyBądź z nami, bądź bezpiecznyniepodlegla