Komunikaty

Komunikat z dnia 16 sierpnia 2019 r. o kąpieliskach na terenie województwa łódzkiego w sezonie kąpieliskowym 2019 r.

kapieliska_2019_15

Informacje o aktualnym stanie wody w kąpieliskach na terenie całego kraju dostępne są w serwisie kąpieliskowym prowadzonym przez Główny Inspektorat Sanitarny:

bezpieczna_woda_2019

100-lat służb sanitarnych w Polsce

100 lat temu (19 lipca 1919 roku ) Sejm niepodległej Rzeczypospolitej Polskiej  uchwalił Zasadniczą Ustawę Sanitarną ( Dz. U. Nr 63 poz 371). Z tej okazji zachęcamy do zapoznania się z okolicznościową publikacją udostępnioną na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego https://gis.gov.pl/aktualnosci/100-lat-sluzb-sanitarnych-w-polsce/

Komary w Polsce. Ryzyko zdrowotne. Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego

Komary w Polsce.Ryzyko zdrowotne.Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego – GIS

Bezpieczne wakacje: zatrucia pokarmowe

 

Wakacje. Czas przygód, niestety także żołądkowo-jelitowych. Podróże, przebywanie poza domem, spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu… i wisząca nad nimi groza zatruć pokarmowych. Możemy ją oczywiście zminimalizować, przestrzegając podstawowych zasad higieny.

Zatrucia pokarmowe to ostre i gwałtowne dolegliwości: nudności, ból brzucha, wymioty, biegunka, wysoka temperatura. Objawy te występują od kilku do kilkunastu godzin, najdłużej kilka dni, po spożyciu żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami lub toksynami. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie z rodzaju Salmonella (w 2018 r. w woj. łódzkim 98,4% odnotowanych przypadków zatruć pokarmowych stanowiły właśnie zatrucia salmonelozowe).

Produkty spożywcze, które w sezonie letnim mogą doprowadzić do zatruć pokarmowych, to zazwyczaj:

  • ciasta kremowe, torty, napoleonki, serniki produkowane „na zimno”, lody, desery,
  • sałatki jarzynowe, mięsne, jajeczne (zwłaszcza z majonezem), kaszanki, pasztety, salcesony, galaretki podrobowe, mięsne, jarzynowe,
  • mięsa i wyroby mięsne surowe (tatar), jaja, konserwy mięsne produkcji domowej.

Wakacje zdrowe, smaczne, bez komplikacji? Pomogą poniższe wskazówki:

  • Zwracaj uwagę na wygląd, zapach, smak oraz datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia sprzedawanej żywności.
  • Dokładnie sprawdzaj świeżość i jakość kupowanych warzyw i owoców – nie nabywaj tych z oznakami zepsucia, zapleśnienia czy ognisk gnilnych.
  • Sprawdzaj, czy oferowana żywność jest odpowiednio chroniona przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, np. za pomocą osłony przed owadami.
  • Nie kupuj lodów i innych produktów częściowo rozmrożonych.
  • Unikaj wyrobów zawierających krem, które przechowywane są poza urządzeniami chłodniczymi.
  • Kupując lody, ciastka z kremem i inne środki spożywcze w przydrożnych barach i restauracjach, zwracaj uwagę na stan sanitarno-higieniczny punktów sprzedaży i zaplecza chłodniczego.
  • Nie kupuj mięsa, drobiu oraz ryb z niepewnego źródła (bez pewności o dokonanym badaniu weterynaryjnym), a także wtedy, gdy widoczne są objawy nieświeżości lub zepsucia (zmiany zapachu, barwy, konsystencji itp.).
  • Ogranicz do minimum czas transportu żywności od miejsca zakupu do domu (wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów).
  • Pamiętaj, by surowe mięso, drób i ryby jak najszybciej umieszczać w lodówce, w temperaturze nie wyższej niż 4°C.
  • Produkty zamrożone przechowuj w temperaturze poniżej -18°C. Raz rozmrożone nie mogą być zamrażane ponownie. Powinny być spożywane jak najszybciej lub od razu poddawane obróbce cieplnej.
  • Oddzielnie przechowuj surowce i produkty przeznaczone do bezpośredniego spożycia.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli umieszczana jest w lodówce.
  • Pamiętaj, że termin przydatności do spożycia odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych – po otwarciu, należy je spożyć możliwie jak najszybciej.
  • Produkty konserwowe w puszkach i słoikach należy przed spożyciem dokładnie sprawdzić pod kątem bombażu (czyli wydęcia), wyraźnego uchodzenia gazu podczas otwierania, zmian zapachu, barwy, konsystencji i smaku.
  • Warzywa i owoce, przed obraniem, należy starannie umyć pod bieżącą wodą (warzywa okopowe szczotką). Po obraniu należy opłukać je ponownie, również pod bieżącą wodą.
  • Do mycia żywności używaj bezpiecznej wody, a w razie wątpliwości – przegotuj ją.
  • Jaja przed wybijaniem należy najpierw umyć, a następnie poddać dezynfekcji Jeśli mają być poddawane obróbce termicznej (gotowanie, smażenie), przed użyciem należy umyć je w ciepłej wodzie. Jeśli jednak będą dodawane do potraw spożywanych na surowo, przed użyciem należy poddać je dezynfekcji. W warunkach domowych jest to głównie dezynfekcja termiczna, polegająca na zanurzeniu jaj w wodzie o temp. powyżej 90°C przez 10 sek.
  • Pozostałości niezjedzonych potraw szybko studź i wstawiaj do lodówki.
  • Myj ręce przed wszelkimi czynnościami związanymi z przygotowywaniem żywności, przed posiłkami oraz po skorzystaniu z toalety.
  • Dbaj o czystość i porządek pomieszczeń, urządzeń i sprzętu służącego do przygotowywania i przechowywania żywności.

Zobacz także:

 5 kroków do bezpieczniejszej żywności (125.96 KB), oprac. przez WHO

 Prawidłowy układ artykułów w lodówce (456.75 KB), oprac. przez NIZP-PZH

Komunikat dot. wartości dopuszczalnych narażenia zawodowego

Komunikat

Informacja z dnia 16.08.2019 r. o miejscach okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli na terenie woj. łódzkiego w sezonie kąpieliskowym 2019.

mwdk_2019_8

 

Woda – dlaczego warto ją pić

Upały

Koniec roku szkolnego – apel Głównego Inspektora Sanitarnego i Komendanta Głównego Policji do rodziców

Apel (www.gis.gov.pl)

Bezpieczny wypoczynek dzieci i młodzieży

Wakacje to czas wolny od szkoły i obowiązków, nauki czy pracy, który kojarzy się z beztroską, słońcem i zabawą. Obozy, kolonie, wycieczki oraz wyjazdy zagraniczne, szczególnie połączone z aktywnością fizyczną, to najlepszy sposób na ciekawie spędzony letni czas. 

Warto przypomnieć sobie czego należy się wystrzegać i na co zwracać szczególną uwagę, aby wakacje minęły bezpiecznie dostarczając tylko pozytywnych, niezapomnianych wrażeń.

Materiały informacyjne:

Patent na bezpieczne wakacje - ulotka informacja Głównego Inspektora Sanitarnego

 

Jeżeli Twoje dziecko wyjeżdża na zorganizowany wypoczynek, sprawdź pod czyją będzie opieką i czy wypoczynek został zarejestrowany. Szczegółowe informacje dla organizatorów wypoczynku i rodziców znaleźć można na stronie:www.wypoczynek.men.gov.pl lub w kuratorium oświaty.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęczycy przypomina, że każdy organizator wypoczynku dla dzieci i młodzieży powinien zadbać o bezpieczne i higieniczne warunki dla uczestników, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Nadzór w zakresie zapewnienia odpowiednich warunków zdrowotnych i higieniczno-sanitarnych w miejscu wypoczynku zgodnie z obowiązującymi przepisami sprawuje właściwy terenowo Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzają kontrole turnusów figurujących w elektronicznej bazie wypoczynku  w trakcie ich trwania.