Komunikaty

Działania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęczycy dotyczące środków zastępczych.

W związku z inicjatywą Łódzkiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotyczącą działań informacyjnych i edukacyjnych prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w zakresie środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych (NSP) w zakładach pracy na terenie kraju, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęczycy objął działaniami średnie i duże przedsiębiorstwa prowadzące działalność na terenie powiatu łęczyckiego. W ramach prowadzonych działań informowano pracodawców oraz służby BHP o zagrożeniach jakie mogą spowodować środki zastępcze lub nowe substancje psychoaktywne(NPS) oraz przekazywano materiały edukacyjne w formie ulotek, w celu udostępnienia ich pracownikom. Działania te wynikają z faktu, że w woj. łódzkim w latach ubiegłych odnotowano  wysoką liczbę podejrzeń zatruć, jak i zgonów, w grupie wiekowej powyżej 25 lat.

 

Więcej informacji: dopalacze_ulotka_2019.pdf

Szczepienia ochronne – dla dobra nas wszystkich

Szczepienia uznawane są za jedno z największych osiągnięć współczesnej medycyny. Chronią nas przed 26 chorobami i zlikwidowały jedną z najgroźniejszych chorób zakaźnych, ospę prawdziwą, która przed wprowadzeniem szczepień uśmiercała co trzeciego mieszkańca ziemi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) szczepienia każdego roku ratują przed śmiercią ok. 2,5 mln osób na całym świecie. Stosowane regularnie i na masową skalę sprawiły, że znacznie zmniejszyła się w Polsce zapadalność m.in. na odrę, świnkę, różyczkę czy wirusowe zapalenie wątroby typu B.

Niestety od kilku lat rośnie w Polsce liczba osób uchylających się od obowiązkowych szczepień ochronnych. Z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny wynika, że w ciągu ostatnich 5 lat liczba ta wzrosła ponad 4-krotnie (2013 r. – 7248 odmów; 2017 r. – 30 089 odmów). W I poł. 2018 r. odnotowano 34 273 uchylenia od szczepień, a więc więcej niż w całym 2017 r.

Problem ten zauważalny jest również w woj. łódzkim. W 2017 r., podobnie jak w latach wcześniejszych, nastąpił dalszy spadek wykonania szczepień obowiązkowych. Dotyczył on większości szczepień wykonywanych u dzieci i młodzieży w 1, 2, 6, 14 i 19 r.ż. Przykładowo, odsetek dzieci w 2 r.ż. zaszczepionych pierwszą dawką przeciwko odrze, śwince i różyczce, w 2011 r. w woj. łódzkim wynosił 84,3%, natomiast w 2017 r. – 72,8%. Przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi w 2017 r. zaszczepiono 71,7% dzieci w 14 r.ż. W 2011 r. odsetek zaszczepionych 14-latków przeciwko błonicy i tężcowi wynosił 95,9% .

Jakie konsekwencje przed nami? Niezaszczepienie dziecka może okazać się śmiertelnie groźne dla jego zdrowia. A zwiększająca się liczba osób niezaszczepionych, czyli zmniejszający się odsetek osób uodpornionych – rodzi ryzyko epidemii różnych chorób, występujących teraz sporadycznie.

W ostatnim czasie wokół szczepień ochronnych narosło wiele mitów i półprawd. Należy podkreślić, że szczepionki należą do najskrupulatniej przebadanych i najbezpieczniejszych preparatów medycznych. Podlegają wielu rygorystycznym wymogom w zakresie produkcji, kontroli jakości przed dopuszczeniem do obrotu oraz monitorowania jakości i działań niepożądanych po wprowadzeniu ich do obiegu.

Istotnym elementem kontroli bezpieczeństwa szczepionek jest monitorowanie niepożądanych odczynów poszczepiennych (NOP). Niepożądany odczyn poszczepienny to nieprawidłowa reakcja organizmu pojawiająca się po zastosowaniu szczepionki, a przyczyną NOP może być m.in. działanie samej szczepionki (np. uczulenie na jej składnik) czy nieprawidłowe jej podanie. W 2017 r. na terenie woj. łódzkiego odnotowano 173 przypadki niepożądanych odczynów poszczepiennych. W zdecydowanej większości były to łagodne niepożądane odczyny poszczepienne, czyli takie, które nie mają szczególnie dużego nasilenia i charakteryzują się występowaniem miejscowego obrzęku kończyny, miejscowego zaczerwienienia, gorączki. Zarejestrowano 19 poważnych NOP-ów. Nie stwierdzono żadnego przypadku ciężkiego NOP-u.

Pamiętajmy, szczepienia obowiązkowe są nie tylko obowiązkiem. To także przejaw rozsądku, gest altruizmu wobec społeczeństwa oraz wielka troska o najbliższych.

Więcej o szczepieniach 332,szczepienia-ochronne.html

źródło: WSSE w Łodzi

Bezpieczne ferie – list Głównego Inspektora Sanitarnego i Komendanta Głównego Policji do rodziców

 

Zima, czas infekcji

Katar, kaszel, ból gardła… czyli klasyczne dolegliwości w okresie zimowym. W postaci przeziębienia docierają do nas dwiema drogami: kropelkową i styczności z zakażonymi przedmiotami. Objawy utrzymują się przez około 7 dni. Apogeum osiągają zwykle po 3–4 dniach od zakażenia, a potem stopniowo ustępują.

Najlepsze formy obrony? Przedstawiamy kilka wskazówek:

  • Szczepienia ochronne

Najskuteczniejszą metodą zapobiegania grypie są coroczne szczepienia.

  • Zdrowe odżywianie

Często jedzmy ciepłe posiłki. W diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw, produktów zbożowych, nabiału, a także odpowiedniej ilości mięsa i ryb.

  • Odpowiednie ubranie

Zaleca się tzw. cebulę, czyli zakładanie na siebie kilku warstw odzieży zamiast jednej grubej kurtki. Należy unikać przegrzania ciała i w razie potrzeby zdejmować odpowiednie warstwy odzieży.

  • Higiena rąk

Wskazane jest częste mycie rąk mydłem i ciepłą wodą – szczególnie po powrocie do domu, przed i po jedzeniu, po skorzystaniu toalety. To bardzo skuteczny sposób na pozbycie się wszelkich zarazków.

  • Aktywność fizyczna

Nawet jeśli pogoda nie zachęca do wyjścia, powinniśmy regularnie przebywać na świeżym powietrzu. Spacery, krótkie biegi, zabawy wzmacniają organizm i poprawiają samopoczucie.

  • Sen

Naszą odporność w dużym stopniu obniżają niedobory snu, dlatego ważne jest wysypianie się. Zalecana dzienna dawka to przynajmniej 7 godzin nieprzerwanego snu. Wskazane jest spanie w pokoju, w którym nie panuje zbyt wysoka temperatura.

  • NIE dla używek

Unikajmy używek takich jak kawa, papierosy czy alkohol. Bardzo negatywnie wpływają na nasz układ odpornościowy i osłabiają organizm w walce z infekcjami.  

  • Luźny” kontakt z chorymi

Jeśli to możliwe, ograniczmy kontakt z chorymi. Gdy widzimy, że w otoczeniu znajduje się kichająca lub kaszląca osoba, starajmy się zachować odległość minimum 1 metra.

Pamiętajmy również, że grypa to nie przeziębienie. Jakie są podstawowe różnice? Grypa rozpoczyna się gwałtownie, natomiast objawy przeziębienia nasilają się stopniowo. Grypie częściej towarzyszy wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśni, głowy. W porównaniu do przeziębień, podczas grypy rzadko występuje katar, a typowym objawem jest suchy męczący kaszel (w przypadku przeziębień jest to kaszel mokry).

Co jeszcze? Grypa jest chorobą bardzo groźną. W przeciwieństwie do przeziębienia, może prowadzić do poważnych, wielonarządowych powikłań.

Więcej o przeziębieniu i grypie w publikacji „Grypoodporni radzą”, oprac. w ramach Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy, organizowanego przez Fundację „Nadzieja dla Zdrowia”. Patronem honorowym Programu jest Państwowa Inspekcja Sanitarna.

grypoodporni GRYPA

Szczepienie – najlepsza ochrona przed grypą

Styczeń – marzec to w Polsce szczyt zachorowań na grypę. Grypa, pozornie błaha, grozi bardzo poważnymi powikłaniami (m.in. zapaleniem płuc i oskrzeli, mózgu, opon mózgowych czy mięśnia sercowego i osierdzia), które mogą wystąpić u każdego, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Pamiętajmy, że najlepszym zabezpieczeniem jest szczepionka.

Niepokojący jest fakt, że w naszym kraju od wielu lat odnotowuje się bardzo niską wyszczepialność (3,7% wśród całej populacji; 11,4% dla grupy 65+).

Według Programu Szczepień Ochronnych na rok 2019, szczepienia przeciwko grypie zalecane są m.in. przewlekle chorym dzieciom i dorosłym, osobom w stanach obniżonej odporności, kobietom w ciąży lub planującym ciążę, dzieciom w wieku od ukończenia 6 miesiąca życia do 18 roku życia, osobom w wieku powyżej 55 lat.

W sezonie epidemicznym 2017/2018, od 1 września 2017 r. do 30 kwietnia 2018 r., zarejestrowano w woj. łódzkim 255 866 zachorowań oraz 3 zgony związane z zakażeniem wirusami grypy, zaś w powiecie łęczyckim odnotowano 1058 zachorowań. W analogicznym okresie sezonu 2016/2017 odnotowano w woj. łódzkim 234 257 zachorowań, natomiast w powiecie łęczyckim odnotowano 868 zachorowań.

Pamiętajmy, że szczepionka chroni organizm tylko przez jeden sezon grypowy, dlatego też wskazane jest szczepienie coroczne. Przeciwciała ochronne po szczepieniu przeciwko grypie są wytwarzane w organizmie już 7 dnia od szczepienia, a odporność poszczepienna utrzymuje się zazwyczaj od 6 do 12 miesięcy. 

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na sezon grypowy 2018/2019, jak co roku, przygotowano szczepionki przeciwko grypie o zmienionym składzie w porównaniu z sezonem poprzednim, by zapewnić skuteczną ochronę przed aktualnie występującymi szczepami wirusa grypy.

Więcej o grypie w serwisie Zachorowania na grypę http://pis.lodz.pl/page/458,grypa.html

24 grudnia br. będzie dniem wolnym od pracy w PSSE w Łęczycy

Zgodnie z Zarządzeniem Nr 17 Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 sierpnia 2018 r. w sprawie ustalenia dnia 24 grudnia 2018 r. dniem wolnym od pracy dla pracowników urzędów administracji rządowej, dzień 24 grudnia 2018 r. (poniedziałek) będzie dniem wolnym od pracy dla pracowników PSSE w Łęczycy. Dniem pracy był 15 grudnia br. (sobota).

Znalezione obrazy dla zapytania stół świąteczny z jedzeniem
Święta, to czas spędzony z rodziną przy wspólnym stole pełnym pysznych tradycyjnych dań, przystawek oraz ciast. Rozmawiając z bliskimi, sięgamy niemal odruchowo po smaczne przekąski. Możemy wtedy jeść bez opamiętania, co niestety często kończy się problemami trawiennymi    i poczuciem przejedzenia. Co zrobić żeby uniknąć niestrawności i sensacji żołądkowych? Niestety nie ma uniwersalnych rad dla każdego. Może tych kilka prostych zasad pozwoli nam uniknąć przykrych dolegliwości:

1. Zmniejszmy kaloryczność potraw. Przygotowując potrawy postarajmy się żeby składały się z produktów o niższej zawartości tłuszczu. Zadbajmy o majonez dietetyczny, śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym. Do potraw nie dodawajmy zasmażek

2. Pieczmy zamiast smażyć. Wypróbujmy inne techniki przyrządzania potraw. Możemy upiec rybę czy mięso w piekarniku, skorzystać z rusztu albo ze specjalnej folii. Zyskamy nowe walory smakowe i sprawimy, że potrawy  nie będą już tak ciężkostrawne.
3. Skupmy się na jedzeniu.
Starajmy się skoncentrować na tym co i ile jemy. Zwracajmy uwagę na sygnały jakie wysyła nam organizm np. o tym, że czujemy się już syci albo spragnieni. To jedna z najlepszych metod zapobiegania przejedzeniu.
4. Nakładajmy małe porcje.
Jak skosztować wszystkich potraw i się nie przejeść? Próbując pysznych dań nakładajmy nieduże porcje. Będzie nam łatwiej jeżeli wybierzemy mały talerz, na którym potrawy będą wydawać się większe. Spróbujmy również jeść powoli a także dokładnie gryźć i żuć każdy kęs. Unikniemy w ten sposób niestrawności.
5. Jedzmy potrawy w odpowiedniej kolejności.
Nieprzestrzeganie tej zasady to najczęstsza przyczyna sensacji żołądkowych. Jedzenie nabiału po posiłkach tłustych czy potraw słonych po słodkich może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Spożywanie wszystkich dań jakie tylko znajdą się na stole, niemal jedno po drugim, obciąża żołądek  i spowalnia procesy trawienne, przez co łatwiej jest się przejeść.
6. Róbmy przerwy w jedzeniu.
Skutecznym sposobem na uniknięcie przejedzenia jest robienie przerw między kolejnymi daniami. Najlepiej żeby były przynajmniej kilkunastominutowe.
7. Unikajmy napojów gazowanych.
Najlepiej zrezygnujmy z napojów z bąbelkami. Nie dość, że nie ułatwiają trawienia pożywienia to zawarte w nich gazy mogą powodować częste odbijanie się oraz bolesne skurcze jelit i wzdęcia.
8. Zwiększmy aktywność fizyczną.
Po posiłku nie zalegajmy na kanapie. Spróbuj wstać i pochodzić. Namówmy bliskich na półgodzinny spacer. Ruch przyspieszy procesy trawienne! Po jedzeniu lepiej nie ucinać sobie też drzemki gdyż w ten sposób dodatkowo obciąża się układ pokarmowy.
9. Nie dojadajmy świątecznych resztek.
Potrawy i przekąski, które zostały po świętach  zamiast jak najszybciej zjeść – zamroźmy. Możemy wtedy konsumować je stopniowo, z umiarem w kolejnych dniach.
10. Pamiętajmy o piciu wody.
Po pierwsze woda wypełnia żołądek powodując poczucie sytości. Dzięki temu łatwiej jest nie podjadać co chwilę ze stołu kuszących smakołyków. Po drugie wspiera pracę nerek pomagając im oczyścić nasz organizm z toksyn i odpadów metabolicznych.

 

 

Na co warto zwrócić uwagę kupując żywność

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i wielka uczta. Na co warto zwrócić uwagę kupując żywność? Przedstawiamy kilka wskazówek.

Trwałość jedzenia. Kupując środki spożywcze opakowane, sprawdzajmy okres trwałości produktu:

– termin przydatności do spożycia – po jego upływie, produkt traci przydatność do spożycia; termin ten jest podawany na środkach spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się (np. na produktach mięsnych, sałatkach czy nabiale); data powinna być poprzedzona określeniem „należy spożyć do:”;

– datę minimalnej trwałości – do tej daty prawidłowo przechowywany lub transportowany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne; data powinna być poprzedzona określeniem „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”.

Czytajmy etykiety

Znajdują się na nich wszystkie niezbędne informacje dla konsumenta, m.in. dotyczące pochodzenia produktu, zawartości składników odżywczych oraz kaloryczności. Informacje na środkach spożywczych nie mogą wprowadzać w błąd i powinny być jasne, zrozumiałe dla kupujących (przykładowo, powinniśmy wiedzieć, czy trzymamy w ręku „sok”, „nektar”, „napój”).

Przechowywanie żywności

Producent żywności wskazuje na opakowaniu warunki przechowywania danego produktu spożywczego. Sprawdzajmy więc, czy te informacje są adekwatne do rzeczywistości oferowanej żywności. Jest to szczególnie ważne w przypadku towarów łatwo psujących się, wymagających niskich temperatur przechowywania (warunków chłodniczych) i żywności mrożonej. Zwracajmy również uwagę na warunki higieniczno-sanitarne miejsca sprzedaży i przestrzeganie przez personel zasad higieny.

Grzyby i ryby

… czyli klasyczne wigilijne przysmaki. Suszone grzyby przeznaczone do sprzedaży powinny być umieszczone w opakowaniach jednostkowych i oznakowane następującymi informacjami: gatunek grzybów, nr atestu, rok zbioru. Natomiast kupując ryby, pomyślmy o warunkach ich przetrzymywania, sposobie uśmiercania, metodzie pakowania i higienie personelu.

Zobacz:

Co kryje etykieta https://ncez.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta

Wytyczne w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej

https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/wytyczne-w-postepowaniu-z-zywymi-rybami-bedacymi-przedmiotem-sprzedazy-detalicznej/idn:685

15 grudnia br. dniem pracy w PSSE w Łęczycy

Zgodnie z Zarządzeniem Nr 17 Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 sierpnia 2018 r. w sprawie ustalenia dnia 24 grudnia 2018 r. dniem wolnym od pracy dla pracowników urzędów administracji rządowej, dzień 24 grudnia 2018 r. (poniedziałek) będzie dniem wolnym od pracy dla pracowników PSSE w Łęczycy , a 15 grudnia br.(sobota) dniem pracy.

7 grudnia Ogólnopolski Dzień Szczepień

Fakt: szczepionki są bezpieczne i skuteczne. Są najlepszą ochroną przed chorobami zakaźnymi. Za kilka dni (7 grudnia) obchodzić będziemy Ogólnopolski Dzień Szczepień.Ogólnopolski Dzień Szczepień organizowany był po raz pierwszy w 2009 r. jako społeczna akcja non-profit. Inicjatywa obchodów powstała dzięki współpracy trzech towarzystw lekarskich: Polskiego Towarzystwa Immunologii Doświadczalnej i Klinicznej, Sekcji Wakcynologii, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Stowarzyszenia Higieny Lecznictwa. Misją Ogólnopolskiego Dnia Szczepień jest promowanie idei szczepień ochronnych oraz poszerzenie dostępu do nowoczesnych metod profilaktyki zdrowotnej w społeczności polskiej. Szczepienia uznawane są za jedno z największych osiągnięć współczesnej medycyny. Chronią nas przed 26 chorobami i zlikwidowały jedną z najgroźniejszych chorób zakaźnych, ospę prawdziwą, która przed wprowadzeniem szczepień uśmiercała co trzeciego mieszkańca ziemi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) szczepienia każdego roku ratują przed śmiercią ok. 2,5 mln osób na całym świecie. Stosowane regularnie i na masową skalę sprawiły, że znacznie zmniejszyła się w Polsce zapadalność m.in. na odrę, świnkę, różyczkę czy wirusowe zapalenie wątroby typu B. Niestety od kilku lat rośnie w Polsce liczba osób uchylających się od obowiązkowych szczepień ochronnych. Z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny wynika, że w ciągu ostatnich 5 lat liczba ta wzrosła ponad 4-krotnie (2013 r. – 7248 odmów; 2017 r. – 30 089 odmów). W I poł. 2018 r. odnotowano 34 273 uchylenia od szczepień, a więc więcej niż w całym 2017 r. Problem ten zauważalny jest również w woj. łódzkim. W 2017 r., podobnie jak w latach wcześniejszych, nastąpił dalszy spadek wykonania szczepień obowiązkowych. Dotyczył on większości szczepień wykonywanych u dzieci i młodzieży w 1, 2, 6, 14 i 19 r.ż. Przykładowo, odsetek dzieci w 2 r.ż. zaszczepionych pierwszą dawką przeciwko odrze, śwince i różyczce, w 2011 r. w woj. łódzkim wynosił 84,3%, natomiast w 2017 r. – 72,8%. Przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi w 2017 r. zaszczepiono 71,7% dzieci w 14 r.ż. W 2011 r. odsetek zaszczepionych 14-latków przeciwko błonicy i tężcowi wynosił 95,9% . Jakie konsekwencje przed nami? Niezaszczepienie dziecka może okazać się śmiertelnie groźne dla jego zdrowia. A zwiększająca się liczba osób niezaszczepionych, czyli zmniejszający się odsetek osób uodpornionych – rodzi ryzyko epidemii różnych chorób, występujących teraz sporadycznie.

Więcej o szczepieniach w serwisie Szczepienia ochronne http://pis.lodz.pl/page/332,szczepienia-ochronne.htmlX Ogolnopolski Dzien Szczepien – Material Informacyjny